Abana gerçeğini aratmayan bir tatbikata ev sahipliği yaptı

Abana'da belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 9. Bölge UMKE Eğitim ve Tatbikat Kampı, gerçeğini aratmayan bir tatbikat programla tamamlandı.

Kamp etabının şehir ormanında, tatbikat etaplarının ise Hacıveli bölgesinde yapıldığı programda Ankara, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir'den 140 UMKE personeli ile TGSG 96 İnebolu Bot Komutanlığı, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı, DEGAK-3 Timi, Kastamonu Jandarma iz takip ve Jandarma Arama Kurtarma Timi, Abana Belediyesi İtfaiyesi ile Kastamonu Kızılay ekibi görev aldı.

Kastamonu Valimiz Sayın Avni Çakır'ın Kaymakamımız Tuğçe Yılmaz ve Belediye Başkanımız Yunus Akgül, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık ile il protokolü ve vatandaşlarımızla birlikte yerinde izlediği tatbikatta senaryo gereği 112 Acil Çağrı Merkezi'ne kayalıklardan düşen bir otomobilde mahsur kalan kişi bilgisi ulaştı.

Kazanın meydana geldiği alana sevk edilen ekipler, uçurumdan sarkıtılan iplerin yardımıyla otomobile ulaştı, ardından yaralıyı bulunduğu yerden kurtararak sağlık ekibine teslim etti.

Yine Hacıveli bölgesinde bir evde çökme meydana geldiği bilgisi alan ekipler, içeride mahsur kalan kişiler olduğunu bildirdi.

Jandarma Arama Kurtarma köpeği Garip'in de desteğiyle yaralılara ulaşan ekipler, ilgili kişileri kurtararak sağlık merkezine yönlendirdi.

Kimyasal tehdit içeren bir tankın yol kenarına devrilmesi olayını da canlandıran ekipler, olaydan etkilenen kişiye özel donanımlarla kuşatılmış personel ile müdahale etti

Tatbikatta, AG Su Ürünleri'ne ait teknede meydana gelen iş kazası sonucu bir kişinin bacağının koptuğu bilgisi gelen ekipler, yaralının kurtarılması için Sahil Güvenlik Komutanlığına ait helikopterden yardım istedi.

Samsun'dan kalkan ve kısa sürede ilçemize ulaşan Sahil Güvenlik helikopteri havadan tekneye iniş yaptı. Sedyeye konulan yaralı, yine halat yardımıyla helikoptere alındı.

İlçe açıklarındaki bir boğulma olayına da müdahale eden ekipler, tatbikatı başarıyla tamamladı.

Kastamonu Valisi Avni Çakır, tatbikatın sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, tatbikatın 3 gün sürdüğünü söyledi.

Tatbikata katılanlara seslenen Çakır, şöyle konuştu: "Eğitim çalışmanızı da muhteşem bir tatbikatla sonlandırdınız. UMKE, AFAD ve JAK timlerimiz, arama kurtarma faaliyetlerinde bir babanın evlatları gibi birbirlerine kenetlenmiş şekilde müthiş bir uyumla hem ilimizde hem ülkemizde hem dünyada bize ihtiyaç duyan topaklarda müthiş bir başarı hikayesi yazıyorsunuz. Her zaman için diri kalmak, olaylara zamanında efektif şekilde müdahale etmek için kendimizi diri tutmamız lazım. Bu anlamda yapılan bu tatbikatlar çok önemli. Yürekten teşekkür ediyorum emeği geçenlere. Sizlerin yapmış olduğunuz işin karşılığı anca yüreklerimizde kocaman kocaman size göndermiş olduğumuz sevgiler ve dualardır."

Tatbikatın ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.

09.07.2021