Kastamonu’da önemli ceviz üretimi bahçelerinden olan ve ’’Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi’’ kapsamında Altıkulaç köyümüzde kurulan İlhami Tığlı’ya ait ceviz bahçesindeki hasat şenliği yoğun katılımla yapıldı.
Belediyemiz ile Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliğiyle gerçekleştirilen hasat şenliği, Yüksek Ziraat Mühendisi Ercan Er tarafından “Ceviz Yetiştiriciliği” konulu konferans ile başladı.
Konferansta, üreticilere ve katılımcılara cevizin önemi, bakımı, toprak ve iklim koşulları gibi önemli bilgiler aktarıldı, merak edilen sorular yanıtlandı.
Daha sonra Kastamonu Valimiz Yaşar Karadeniz’in katılımlarıyla Altıkulaç köyünde 40 dönümlük ceviz bahçesinde hasat şenliği gerçekleştirildi.
Kastamonu Valimiz Yaşar Karadeniz, programda yaptığı konuşmada, Kastamonu'nun 3'te 2'sinin ormanla kaplı olması dolayısıyla tarım arazilerinin kısıtlı olduğunu belirtti.
Bu durumun üreticileri mevcut arazilerde daha verimli çalışmaya teşvik etmesi gerektiğine işaret eden Karadeniz, "Dağlık bir coğrafyaya sahip olmamız burada tarım yapılamaz demek değil. Bilhassa bizi daha fazla verim almak için yeni teknikleri ve yeni yöntemleri kullanma konusunda daha da gayretlendirmeli. Mutlaka bu arazileri iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Karadeniz, "bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur." sözünü Kastamonu'da daha iyi anladığına dikkati çekerek, "Çünkü bıraktığınız arazi birkaç yıl içerisinde ormana dönüşüyor. İşte onun için biz bu arazilere bakmak ve ormana dönüşmesini önlemek zorundayız. Bu konuda da özellikle büyükşehirden köye göçenlere buradaki arazilerine sahip çıkması konusunda büyük görevler düşüyor." diye konuştu.
Abana'nın, yetişen ceviz çeşitleriyle üretimi artırma noktasında iddialı olduğunu vurgulayan Karadeniz, şöyle devam etti:
"Sarımsak denince nasıl Taşköprü akla geliyorsa, ceviz deyince de Abana gelecektir, buna inanıyorum. Çünkü buranın iklimi müsait. Görüyoruz ki ön ayak olacak üreticimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız var. Hasat şenliğinin hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm üreticilerimize bol kazançlar diliyorum."
“Turizm ve tarım Abana için çok önemli”
Abana Kaymakam Vekilimiz Barbaros Abkulak da ilçemizin ekonomik alanda kalkınması için iki önemli parametre olduğunu aktardı.
Bunlardan birinin turizm diğerinin ise tarım olduğunu kaydeden Akbulak, "Katma değeri yüksek bir ürün olan cevizin Abana'da yetişmesi, bunun kanıtlanması çok güzel bir şey. Civarda da üretimin artmasına vesile olacağını düşünüyoruz. İlçenin tarımsal gelişimi noktasında özellikle stratetik ürünlere gerekli desteği verip bunların sayısının artırması, çiftçinin para kazanması gerekiyor. Devletimiz her türlü desteği veriyor, vatandaşlarımızın yükü teşviklerle azaltılıyor. Bugün burada gördüğümüz gibi üreticilerin desteğiyle de güzel şeyler ortaya çıkıyor. Kestane balı, kestane, kivi ve ceviz konusunda önümüzdeki yıllarda çok güzel işler ortaya konacaktır." diye konuştu.
“Tarımdan kazanç kapıları açmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."
Belediye Başkanımız Yunus Akgül ise, konuşmasında, Abana’da son yıllarda profesyonel düzeyde geleneksel üretim yöntemlerinin dışına çıkıldığını, bunun da birkaç tane örneği olduğunu ifade etti.
Abana’ya ticari açıdan değeri olabilecek ürünleri ön plana çıkaracaklarını kaydeden başkanımız, "Son yıllarda ilçemizde profesyonel anlamda üretilen kestane balının ciddi getirisi olmaya başladı. Kestane balı ile markalaşma yolunda ciddi çalışmalarımız var. Kivi de öne çıkmaya başladı, ciddi ticari getirisi var. Son olarak da cevize girmeye başladık, bu da bugün şenlik yapmamıza vesile olan üreticimiz sayesinde oldu. İnsanlar İlhami Tığlı ağabeyimizi örnek aldı. Onun emekleri sayesinde vatandaşlarımız verimsiz ağaçlarını aşılatıp ürün almaya başladı. İnşallah bundan sonra ilçemizde ticari önem taşıyan ürünlere değer katacak şenlikler yapacağız. İnsanlara tarımdan kazanç kapıları açmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz." diye konuştu.
"Kastamonu'da son 6 yılda 250 bin ceviz fidanını diktik."
Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman, tarihsel önemi bulunan ceviz konusunda hassasiyet gösterdiklerini vurguladı.
Kastamonu İl Özel İdaresi'nin kaynak desteğiyle tarım projelerine katkı sağladıklarını bildiren Yaman, şu bilgiyi paylaştı: "İlimizde bazı ürünler çok önemli, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci gibi. Ceviz, fındık, kestane, yem bitkileri saymakla bitmez. Ceviz konusunda da hassasiyet gösteriyoruz. Son 6 yılda ilimizde 250 bin ceviz fidanını diktik. Bakarsak bağ olur sözünün örneği burada, Abanalı çiftimiz İlhami Tığlı. İlk tanıştığımızda verim alamadığını, cevizleri sökmek istediğini söyledi. Çok gayret etti, aşılamayı öğrendi, çeşitleri değiştirdi. Yüzde 50 hibe ile traktörünü aldı. O günden bu yana ara uğrarız, yerinde görürüz. İl özel idaresi kaynağı ile projelerimize katkı buluyoruz. Bakanlığımız da sertifikalı fidan kullanımına destek veriyor. 5 dekar ve üzerinde meyvecilik yapan üreticinin masraflarının çoğunu bakanlığımız karşılıyor. Bu ayın sonuna kadar tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlennesi, depolanması, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi projeleri devam ediyor. Bakanlığımızın yüzde 50 hibe verdiği projelere bu yöreden mutlaka başvuru bekliyoruz."
-"Devlet desteğiyle kurulan bahçede 20 ton ürün hedefi"
Bahçe sahibi üretici İlhami Tığlı da, ekonomik sebeplerle gittiği İstanbul'da 40 yıl farklı iş kollarında çalıştıktan sonra köye dönme kararı aldığını belirtti.
Ceviz yetiştiriciliğine devlet desteğiyle 2010 yılında 40 dönümlük bir arazide başladığını anlatan Tığlı, "Cevize olan ilgim çocukluk yıllarıma uzanıyor. 1980'li yıllarda denedim, farklı sebeplerden başarılı olamadım ve hevesim kursağımda kaldı. Fidan satan bölgelere gidip bu işin nasıl yapılacağını, inceliklerini öğrendim ve bahçemi kurdum. İlk etapta 50 fidanla başladığım ceviz üretiminde devlet desteğini de alarak üç farklı türde 700'ün üzerinde ağaca ulaştık. Aşılama yöntemiyle Abana ve çevre ilçelerde verimsiz binlerce ağacı yeniden ürün verebilir hale getirdik, ekonomiye kazandırdık. Memleketimiz ve ülkemiz için daha çok çalışmak ve üretim yapmamız inancıyla gecemizi gündüzümüze katarak faaliyetlerimizi sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Programa, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Kastamonu İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mücahit Avkıran, Abana’nın yanı sıra il genelinden kurum müdürleri, çiftçiler ve vatandaşlarımız katıldı.
13.09.2019